Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Boek: “Bang voor de oorlog!? Kinderen begeleiden in tijden van angst en geweld”

Bang voor de oorlog!?
Wat is oorlog?
Wat is een bom?
Hoe voelt het om dood te gaan?
Mag ik nog lachen in het bijzijn van kinderen van vluchtelingen uit de oorlog?Waarom blijf ik er altijd maar aan denken?
Gaat het nu ook bij ons oorlog worden?

De hele wereld is geschokt door de plotse oorlog die ontstond tussen Rusland en Oekraïne. Het is bijna onvermijdelijk dat ook onze kinderen in contact komen met de beelden van de oorlog.
Maar hoe leg je de gruwel van de oorlog uit aan kinderen? En hoe ga je om met hun angsten terwijl je zelf ook hoopt dat de oorlog niet tot in ons land komt? Hoe leg je uit aan kinderen wat een atoombom is terwijl ze wel lijken te weten dat dan ook bij ons alle mensen en dieren kunnen sterven?

Psychotherapeute Lies Scaut en traumapsycholoog Erik de Soir vertrekken in dit boek van de concrete vragen van kinderen die een vertrekpunt zijn voor ene gesprek met kinderen, thuis of op school. Ze tonen in dit boek hoe je met kinderen in gesprek kan gaan over de oorlog en het geweld dat daarbij komt kijken. Wanneer en hoe je kan inschatten of je kind op een gezonde manier omgaat met de uitdagingen van deze periode waarin er opnieuw een oorlog woedt in Europa die dood en verderf zaait. Hoe ze zich kunnen gedragen naar leeftijdsgenoten die deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu veiligheid en geborgenheid zoeken in ons land.

De vele praktische tips maken dit boek tot een absolute must read voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die werken met vluchtelingen uit Oekraïne.