Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De kracht van metaforen doorheen het rouwproces – Beeldspraak om vanuit de cognitieve behoefte tot nieuwe inzichten te komen

maart 25, 2024 @ 09:30 - 16:30

Beschrijving:

Door in metaforen te praten, maken we een vergelijking tussen twee zaken die in principe niets met elkaar te maken hebben. Zo kennen velen de metafoor van de roeiboot die gebruikt wordt om het rouwproces uit te leggen. Metaforen versterken de creativiteit en stellen rouwenden in staat om hun rouwreacties beter te begrijpen. De sleutel tot metaforisch denken, is het ontdekken van de gelijkenissen tussen de metafoor en de realiteit waardoor inzicht ontstaat.

Methode: Deze interactieve opleidingsdag vertrekt enerzijds vanuit bestaande metaforen die we kunnen inzetten in rouwbegeleiding. Hoe introduceer je deze in de sessie en hoe ga je er mee aan de slag? Via gespreksoefeningen leer je metaforen te gebruiken om cliënten tot inzicht te brengen. Anderzijds gaan we op zoek naar nieuwe metaforen die kunnen ontstaan in het gesprek met onze cliënt Wanneer we de cliënt horen vertellen, komen er beelden in ons op. Dit kunnen woorden zijn maar ook voorwerpen. Een boeiende zoektocht naar de kracht van beelden en woorden.

Trainer:

Lies Scaut is als psychotherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies. Tevens is zij als faculty member verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition (USA) waar zij jaarlijks opleiding geeft en volgt. Zij is coördinator van het Postgraduaat Rouw- en Verliescounselor aan Hogeschool PXL en geeft als gastprofessor les aan verschillende Hogescholen. Binnen De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding, richt zij zich als psychotherapeut op verlieservaringen bij (zeer jonge) kinderen en volwassenen. Als auteur schreef zij reeds meerdere boeken over rouw en geeft zij lezingen in binnen-en buitenland.

Gegevens

Datum:
maart 25, 2024
Tijd:
09:30 - 16:30

Organisator

De Weg Wijzer
E-mail:

Overige informatie

Prijs
€150 - Inclusief drank, fruit en koekjes (€140 voor alumni van het PGT Rouw-en Verliescounselor Hogeschool PXL)

Locatie

De Weg Wijzer
Hazelarenlaan 58/3
Hasselt,3500België
+ Google Maps
Telefoon:
0497/93.71.57