Beschrijving:
De fundamenten van mensen die plots geconfronteerd worden met een ernstig verlies wankelen. Na een plots en onverwacht verlies, verdwijnt in een oogopslag de gemeenschappelijkheid en de verbondenheid met de omringende wereld. Mensen komen terecht in de marge van het leven en verliezen vaak voor een hele tijd het juiste pad (De Soir, 2016). Dit inzicht komt o.a. voort uit de Shattered Assumptions Theory van Ronnie Janoff-Bulman (1992) waarin wordt uitgelegd hoe traumatische- en/of verlieservaringen ervoor zorgen dat getroffenen zichzelf en de omringende wereld als ingrijpend gewijzigd ervaren:
Indien je in een evenwichtig gezin opgegroeid bent met de veronderstelling dat het leven voorspelbaar, beheersbaar, veilig, eerlijk en zinvol is, komt het inzicht dat plots alle zekerheden weg zijn ongemeen hard binnen. Het lijkt dan alsof je elk richtbaken in het leven kwijt bent en je voortaan als een doelloos bootje zal ronddobberen op de oceaan van het leven.
In deze workshop wordt de deelnemer op ervaringsgerichte wijze geleerd hoe op een creatieve wijze een eigen theorie van heling en creatie kan worden uitgewerkt om basisovertuigingen opnieuw vorm te geven en terug een levensperspectief te creëren dat uitzicht biedt op heling en herstel.
Methode:
Na een korte theoretische inleiding zal de deelnemer aan deze workshop doorheen het ‘Broken Vase Protocol’ geleid worden in zeven opeenvolgende stappen. De kracht van de methode zit in ‘artful coaching’ en ‘narrative co-construction’ van een ‘healing theory’ die de rouwende of getraumatiseerde als een permanent bijstelbare herstelmetafoor zal begeleiden op zijn pad naar ‘narrative repair’ en ‘trauma/loss integration’.
Tijdens deze workshop zal gewerkt worden met aardenwerk, verf, lijm en andere decoratieve materialen, maar deelname vereist geen specifieke artistieke vaardigheden of opleiding.
Trainer:
Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in crisispsychologie en psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In de schoot van De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding begeleidt hij getroffenen van acute en/of complexe traumatisering (in Leopoldsburg en Hasselt). Hij is als brandweerpsycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, misdrijven, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens publiceerde reeds een twintigtal boeken over psychotrauma en doceert aan universiteiten in binnen- en buitenland.
Inschrijven:
Via het contactformulier of via mail aan