Beschrijving:
Sinds John Kabat-Zinn als Amerikaans moleculair bioloog en oprichter van de Stress Reduction Clinic (Massachusetts) mindfullness, gebaseerde op de boeddhistische inzichten van Thich Nhat Han, op de kaart zette als een methode voor de behandeling van stress, verschenen ontelbare boeken en artikels over de weldaden (en soms ook gevaren) van mindfullness. In de Lage Landen waren het vooral Edel Maex en David Dewulf die over mindfullness publiceerden. Velen volgden hun voorbeeld en de markt werd overspoeld door allerhande mindfullness trainers en -coachen.
In deze workshop wordt mindfullness op een ervaringsgerichte wijze gekoppeld aan rouwtherapie en traumabegeleiding. Mindfulness – in de zin van open, milde, niet oordelende aandacht – is zeer werkzaam om de rouwende of getraumatiseerde uit te nodigen tot een open, vriendelijke en niet-veroordelende interne dialoog. De rouwende of getraumatiseerde, die door de narigheid van de omstandigheden en het verlies in vele gevallen vervreemd is van zichzelf, wordt op die manier teruggebracht naar de innerlijke beweging die nodig is om terug bevriend te geraken met de eigen lichaamsgevoelens en emoties, het overzicht te bewaren bij het verloop van aandachts- en belevingsprocessen, om dan uiteindelijk via dagelijkse beoefening terug tot een verbetering en versterking van het vermogen tot zelfregulatie te komen.
Methode:
In deze workshop zullen de deelnemers hun aandacht welbewust leren richten i.p.v. zich overgeleverd te voelen aan de nooit aflatende stroom van gedachten, emoties en herinneringen. In een reeks oefeningen zullen de deelnemers leren om met een open, vriendelijke en niet-veroordelende blik te kijken naar de wijze waarop ze met rouw, verlies en trauma omgaan. Via rouwsensitieve bodyscanning leren ze kijken naar 1) verstoorde relaties met zichzelf, anderen en de wereld ; 2) wat als dood/verloren wordt ervaren en wat nog levendi gis ; 3) enerzijds de emoties/belevingen die wel gevoeld worden, maar vermeden worden ; en, 4) wat niet gevoeld wordt omdat het teveel gevoelens van verlatenheid en eenzaamheid genereert.
Werkvormen zijn gebaseerd op de meditatieve bodyscan, de innerlijke dialoog, het oefenen in binoom en geschreven introspectie opdrachten. Aan het einde van deze workshop kunnen de deelnemers de rouwsensitieve bodyscan gebruiken als instrument voor ontdekking en introspectie tijdens rouwbegeleiding.
Trainer:
Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in crisispsychologie en psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In de schoot van De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding begeleidt hij getroffenen van acute en/of complexe traumatisering (in Leopoldsburg en Hasselt). Hij is als brandweerpsycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, misdrijven, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens publiceerde reeds een twintigtal boeken over psychotrauma en doceert aan universiteiten in binnen- en buitenland.
Inschrijven:
Via het contactformulier of via mail aan