Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Lezing Erik: CRASH: zorgzaam omgaan met acute opvang na trauma en abrupt verlies (Maastricht)

De opvang van kinderen en volwassenen direct nadat ze een (mogelijk) traumatiserende gebeurtenis en / of een acuut verlies hebben meegemaakt is van groot belang. Daarbij kun je aan allerlei situaties denken: een verkeersongeval. Het plotseling overlijden van een dierbare. De suïcide van een klasgenoot, vriend of collega. Getuige zijn van geweld. En zo nog veel meer.

Hoe bied je in zulke situaties de juiste hulp op de plaats van het gebeurde? Wat moet je wel doen en wat juist absoluut niet? Hoe breng je slecht nieuws aan de getroffenen en hun naasten? Hoe verschaf je de nodige stabilisatie als startpunt voor de emotionele doorwerking van ingrijpende gebeurtenissen en het plannen van eventuele uitgestelde hulpverlening voor alle getroffenen? Op deze en andere vragen gaat Dr. Erik de Soir, die behalve psycholoog ook jarenlange ervaring heeft als hulpverlener in het veld, gedurende deze twee uur durende online masterclass in.

Hulpverleners en leerkrachten die deelnemen aan deze masterclass ontvangen een leidraad om een traject van acute crisisopvang bij kritieke gebeurtenissen uit te werken. Zij worden meegenomen in de manier waarop mensen die een acuut verlies of psychologische traumatisering meemaken, in de eerste ogenblikken kunnen worden opgevangen.

Daarna ligt de focus op het omgaan met de verschillende stadia van een levensbedreigende situatie en herkenning van een rouwproces om van daaruit het verband te leggen met bijzondere fenomenen. Daarbij kun je denken aan afsplitsing van de werkelijkheid, tunnelervaring, werken op automatische piloot, black out en diverse andere verschijnselen die zich kunnen voordoen tijdens en kort na een ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij hoe je daar vanuit je professionele rol mee om kunt gaan.

Startdatum 28 februari 2023

Aanvangstijd 19:00 uur

Eindtijd 21:00 uur

Locatie Webinar – Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 28 februari 2023

Max. aantal deelnemers 50