Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De kwetsbaarheid van suïcidaliteit – Omgaan met suïcidaliteit binnen de hulpverleningsrelatie

mei 27, 2024 @ 09:30 - 16:30

Omschrijving:

Vertrekkende vanuit terminologie, feiten en cijfers, biedt deze dag jou als hulpverlener handvaten in het begeleiden van cliënten met een kwetsbaarheid voor suïcidaal gedrag. Je leert basisvaardigheden aan om signalen op te vangen en het onderwerp bespreekbaar te maken in de hulpverleningsrelatie. Vertrekkend vanuit het stresskwetsbaarheidsmodel leer je een inschatting te maken mbt de ernst van de suïcidaliteit. Op basis hiervan wordt samen met de cliënt een veilgheids-en houvastplan opgesteld.

Methode:

Via allerhande oefeningen leer je de signalen van suïcidale cliënten herkennen, in gesprek gaan over het risico op suïcide en worden tools en concrete handvaten aangereikt om een veiligheids-en houvastplan op te stellen. Een interactieve dag, gebaseerd op theoretische kaders en aangevuld met heel wat casuïstiek en oefenen in kleine groepjes.

Trainer:

Hilde Schmitz studeerde in 1996 aan de KU Leuven af als Licentiaat in de Godsdienst-wetenschappen en Geaggregeerde voor het secundair en hoger onderwijs. In 2006 behaalde ze aan de KU Leuven een Master in de gespecialiseerde studies in de praktische theologie – academische pastoraatsopleiding en in 2011 het Getuigschrift van permanente vorming counseling in existentieel welzijn. Ze behaalde haar diploma Rouw- en verliescounselor aan de Hogeschool PXL in 2021. Hilde werkt sinds 2001 als ziekenhuispastor in het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden waar ze jongvolwassenen en volwassen met levens- en zingevingsvragen en mensen die rouwen om allerlei verliessituaties begeleidt. Daarnaast werkt ze ook mee aan de interne opleidingen ‘suïcidepreventie’ met een bijzondere aandacht voor rouw van nabestaanden van een zelfdoding.

Inschrijven:

Via het contactformulier of via mail aan

Gegevens

Datum:
mei 27, 2024
Tijd:
09:30 - 16:30

Organisator

De Weg Wijzer
E-mail:

Overige informatie

Prijs
€150 - Inclusief drank, fruit en koekjes (€140 voor alumni van het PGT Rouw-en Verliescounselor Hogeschool PXL)

Locatie

De Weg Wijzer
Hazelarenlaan 58/3
Hasselt,3500België
+ Google Maps
Telefoon:
0497/93.71.57