Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Leven aan de zijlijn – Ontwikkel je eigen kompas voor zingeving en rouw na verlies

mei 13 @ 09:30 - 16:30

Beschrijving:

Schokkende gebeurtenissen en abrupte verlieservaringen rukken een mens weg uit de continuïteit van het leven en schorten de verbinding met anderen op. Na een ingrijpend verlies krijgen vele mensen een gedwongen “time out” en komen ze terecht in de marge van het leven. Niemand verdient het echter om in de zijlijn van het leven terecht te komen, als een soort bijverschijnsel, naast het leven dat anderen leven. Of de indruk te krijgen dat ze precies nergens meer deel van uitmaken.

Vaak loopt de begeleiding bij trauma en/of rouw vast op het moment dat het ontbreekt aan zingeving. Wanneer de rouwende of gekwetste mens door het bos de bomen niet meer ziet en er geen oplossing meer lijkt om nog verder aan het leven deel te nemen. Zingeving en spiritualiteit zijn echter vaste componenten van elke rouw- of traumabegeleiding, maar getroffenen zoeken soms vele jaren naar een begeleider of therapeut die ook dit niveau aankaart.

Het kan verlossend klinken als een mens, na trauma en/of verlies, eenmaal begrijpt dat alles aan alles gebonden is en ontdekt dat er, niettegenstaande alles, nog een pad is dat leert dat er een groter en betekenisvol geheel is. De essentie van de mens bevindt zich op het niveau van het zuivere bewustzijn en heeft in feite niets te maken met kleur, cultuur of geloof.

Methode:

Gedurende deze workshop neemt de trainer elke deelnemers me op een pad van zingeving aan de hand van de 18-ities (18 Engelse woorden die op “-ity”eindigen) uit ‘The Song of the 18-ities’ die hij aan de hand van talrijke getuigenissen schetst als een regenboog van concepten voor een zinvolle verwerking van verlies en trauma. Elk woord op zich geeft een bepaalde kleur aan de verliesverwerking, als onderdeel van een groter geheel. Zoals bij de filtering van wit licht, kan leert de deelnemer aan deze workshop via een reeks van korte meditaties de regenboog van de 18-ities in zichzelf te maken om het leven te blijven zingeven na verlies en trauma. Wat is, is! Wie iemand op zijnsniveau wil worden, kan hij/zij worden, maar het kost moed en blijvende inzet om te komen tot een groei die evenredig is met het geleden verlies.

Trainer:

Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in crisispsychologie en psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In de schoot van De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding begeleidt hij getroffenen van acute en/of complexe traumatisering (in Leopoldsburg en Hasselt). Hij is als brandweerpsycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, misdrijven, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens publiceerde reeds een twintigtal boeken over psychotrauma en doceert aan universiteiten in binnen- en buitenland.

Inschrijven:

Via het contactformulier of via mail aan

Gegevens

Datum:
mei 13
Tijd:
09:30 - 16:30

Organisator

De Weg Wijzer
E-mail:

Overige informatie

Prijs
€150 - Inclusief drank, fruit en koekjes (€140 voor alumni van het PGT Rouw-en Verliescounselor Hogeschool PXL)

Locatie

De Weg Wijzer
Hazelarenlaan 58/3
Hasselt,3500België
+ Google Maps
Telefoon:
0497/93.71.57