Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het lichaam rouwt mee – Het lichaam als kompas om emotionele, fysieke en spirituele ontwikkeling te ondersteunen

januari 15 @ 09:30 - 16:30

Beschrijving:

Het is pas sedert de introductie van ‘the window of tolerance’ of de ‘integratieve bandbreedte’ (Siegel, 1999) en onder invloed van de talrijke trainingen in lichaamsgerichte traumatherapie vanwege bekende auteurs als Pat Ogden, Kekuni Minton, Bessel van der Kolk en Peter Levine dat het lichaamsgerichte werken in trauma- en rouwbegeleiding dat er steeds meer aandacht gaat naar sensomotorische psychotherapie. Via sensomotorische tracking kan de behandelaar de cliënt leiden naar de wijze waarop acute verlieservaringen en trauma in het lichaam zijn opgeslagen.

In deel 1 van deze workshop wordt het venster van tolerantie van neurofysiologische activatie gekoppeld aan het principe van neuroceptie uit de polyvagaal theorie: het is de capaciteit van het autonome zenuwstelsel om automatisch omgevingssignalen op te pikken die aangeven of de omgeving veilig of gevaarlijk en levensbedreigend is. Het innovatieve aan deze aanpak is de wijze waarop cliënten aan de hand van hun eigen lichamelijke reacties leren hoe incorrecte neuroceptie tot stand komt en hoe herinneringen aan gevaarlijke of bedreigende situaties uit het verleden kunnen leiden tot neuroceptieve waarneming van gevaar en bedreiging in het heden, zelfs als de omgeving veilig is.

In deel 2 van deze workshop wordt op ervaringsgerichte wijze stilgestaan bij de somatische hulpmiddelen die behandelaars kunnen gebruiken (beweging, gronding, centeren) om cliënten te leren hoe ze zichzelf terug kunnen aarden op momenten dat ze de contrôle over hun emotionele beleving verliezen.

Methode:

In een eerste tijd zullen enkele theoretische principes worden aangereikt om de deelnemers een basis bij te brengen over de ‘window of tolerance’ en de polyvagaal theorie. Vervolgens zullen de basisbegrippen van sensomotorische psychotherapie worden uitgelegd.

In een tweede tijd zullen de trainers de deelnemers aan deze opleiding leren om rechtstreeks met het lichaam en herinneringen te werken. Het lichaam is niets anders dan een somatisch geheugen, een grote databank waarin alle beschadigende-, bedreigende- of verlieservaringen zijn opgeslagen en waartoe vaak alleen een lichamelijke weg, in de machinetaal van het lichaam, toegang biedt. De deelnemers zullen worden meegenomen op een ontdekkingstocht naar de lichamelijke sensaties die horen bij de verschillende vormen van bewustzijn. De integratie van lichamelijke herinneringen (sensomotoriek), emoties en cognities kunnen leiden tot een nieuwe vorm van zelfredzaamheid en het her-kalibreren van het lichaam.

Trainer:

Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in crisispsychologie en psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In de schoot van De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding begeleidt hij getroffenen van acute en/of complexe traumatisering (in Leopoldsburg en Hasselt). Hij is als brandweerpsycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, misdrijven, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens publiceerde reeds een twintigtal boeken over psychotrauma en doceert aan universiteiten in binnen- en buitenland.

Gegevens

Datum:
januari 15
Tijd:
09:30 - 16:30

Organisator

De Weg Wijzer
E-mail:

Overige informatie

Prijs
€150 - Inclusief drank, fruit en koekjes (€140 voor alumni van het PGT Rouw-en Verliescounselor Hogeschool PXL)

Locatie

De Weg Wijzer
Hazelarenlaan 58/3
Hasselt,3500België
+ Google Maps
Telefoon:
0497/93.71.57