Expertisecentrum trauma- en rouwbegeleiding I Leopoldsburg & Hasselt

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op het netvlies gebrand – Omgaan met schokkende beelden bij (traumatisch) verlies

april 22 @ 09:30 - 16:30

Beschrijving:

In deze workshop wordt stilgestaan bij de impact van schokkende beelden op hulpverleners en behandelaars verbonden aan de ervaringen van cliënten die brutale of emotioneel ingrijpende verliezen hebben meegemaakt. Soms wordt de hulpverleners of behandelaar zelf geconfronteerd met schokkende beelden – zoals het personeel van bepaalde ziekenhuisdiensten of leden van dienst voor slachtofferbejegening of slachtofferonthaal – maar even vaak laat het verhaal van de cliënt een ‘post-it’ achter in het brein van de behandelaar of begeleider.

De vraag stelt zich dus wanneer en hoe secundaire traumatisering kan ontstaan aan de hand van verhalen of zintuiglijke indrukken zoals bepaalde beelden, geuren, geluiden, enz.? In zijn boek ‘Opvang van mensen in nood’ schrijft de trainer van deze opleidingsdag dat ‘trauma als een wig is, dat zich tot diep in de psyche kan boren en er geen representatie vindt om zich aan te hechten (…)’. Ook vanuit de neurobiologie kan er inspiratie gevonden worden op met bepaalde traumatiserende indrukken om te gaan in de context van rouw- of traumabegeleiding.

Deze workshop richt zich dus ook tot hulpverleners en het personeel van ziekenhuizen die zowel bij het overlijden van slachtoffers of zieken als op het rampenterrein geconfronteerd worden met stervenden.

Methode:

Na een theoretische inleiding over de (neuro)biologische impact van schokkende beelden en ervaringen en doeltreffende ingrediënten van exposure techniques, zal de trainer de deelnemers aan deze opleidingsdag meenemen (op een veilige manier) in casuïstiek (m.b.t. zowel intra muros als extra muros interventies en ervaringen) en oefeningen op basis van bepaalde technieken voor beeldverwerking (op basis van hypnotische technieken), Emotional Freedom Techniques (EFT), acupressuur en de Rewind Technique (David Muss).

Voorafgaand aan deze workshop zal expliciet worden stilgestaan bij de veiligheid en draagkracht van de deelnemers.

Trainer:

Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in crisispsychologie en psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In de schoot van De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding begeleidt hij getroffenen van acute en/of complexe traumatisering (in Leopoldsburg en Hasselt). Hij is als brandweerpsycholoog verbonden aan de Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, misdrijven, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens publiceerde reeds een twintigtal boeken over psychotrauma en doceert aan universiteiten in binnen- en buitenland.

Inschrijven:

Via het contactformulier of via mail aan

Gegevens

Datum:
april 22
Tijd:
09:30 - 16:30
Evenement Categorie:

Organisator

De Weg Wijzer
E-mail:

Overige informatie

Prijs
€150 - Inclusief drank, fruit en koekjes (€140 voor alumni van het PGT Rouw-en Verliescounselor Hogeschool PXL)

Locatie

De Weg Wijzer
Hazelarenlaan 58/3
Hasselt,3500België
+ Google Maps
Telefoon:
0497/93.71.57